Koncept kuchyně, odkud se vzal?
Vlastně už od pradávných dob naši předci žijící v jeskyních oddělovali prostor, kde hořel oheň a kde docházelo k porcování a přípravě jídla od toho, kde se zdržovali většinu dne, nebo kam se ukládali ke spánku.
Starověké hliněné nebo dřevěné domy s kuchyní dopředu počítaly. Vždyť právě v jejích útrobách, kolem pece, kamen nebo minimálně zastřešeného ohně je uspokojována jedna ze základních lidských potřeb – hlad je třeba tišit a v kuchyni jsou pro to ty nejlepší podmínky. Kuchyně tvořila samostatný mikrosvět i ve středověku. Kamenná sídla králů, knížat i řadovějších představitelů tehdejší šlechty potřebovala místo, kde se bude skladovat zvěřina, maso hospodářských zvířat i zelenina a obilniny z okolních polí. Většinou se jednalo o velkou místnost v přízemních nebo dokonce sklepních prostorách hradu či tvrze. Tady žilo osazenstvo hradu z řad obyčejných lidí. Tady se vařilo, jedlo, pracovalo i odpočívalo.
Prostor kolem velkých účelových kamen byl místem setkávání. Kuchyně dýchá teplem a příjemnou atmosférou s příslibem dobrého a voňavého jídla. Není divu, že si chce většina z nás tohle místo přizpůsobit svým potřebám v domě nebo bytě. Každému je jasné, že právě tady budeme trávit většinu volného času. Nejedná se přitom jen o samotný proces přípravy jídla, jeho servírování nebo konzumace. Vzpomeňte i na ranní či odpolední kávu u jídelního stolu. Večerní popíjení vína nebo noční návštěvy ledničky. Kuchyně je zkrátka centrem domu a dějištěm mnoha zásadních událostí v rámci rodinného života. Zaslouží si proto řádnou péči a především rozvahu při výběru jednotlivých komponentů, které se stanou její nedílnou součástí.